El MIT des de dins

Aquest  darrer  estiu  el programa  Joves i Ciència hem va donar  l’oportunitat de poder participar al programa  internacional  Research  Science  Institute   (RSI)  que té lloc a la prestigiosa  universitat de Massachusetts Institute of Technology  a Boston amb una durada  de sis setmanes,  des de principis de juny fins a finals d’agost.  L’RSI est`a organitzat per l’associació Center  for Excellence in Education  i pretén  que 82 estudiants, dels quals 34 són internacionals  i 48 americans,  duguin  a terme  recerca científica d’alt  nivell en uns dels millors centres d’investigació del món, presentant al final del programa  un article científic amb el treball  realitzat  i, a més a més, exposar-lo en format de presentació.

L’RSI no només  permet  a l’estudiant  participar en els millors grups  de recerca del món,  sinó que també  permet  conèixer  gent  molt  interessant  de tot arreu.   Tot  això   es combina amb classes, conferències, activitats culturals  i socials creant una atmosfera  de ciència, diversió i treball  dur.

El programa  RSI es va desenvolupar  en el campus universitari  del MIT. A la banda  oest del campus es trobava  l’hotel on ens vam allotjar.  El campus estava  dividit en diferents edificis enumerats, concretament, el meu grup de recerca s’establia en l’edifici 6C. En el campus  hi havia  biblioteques,  sales d’ordinadors  per estudiants, sala d’estudis,  classes, laboratoris,  sales de confer`encies, etc.  Dintre  del campus  també hi havia  restaurants i cafeteries.

L’objectiu principal del programa és introduir  a joves interessats  en diferents branques de la ciència en el mon de la recerca científica.  El programa  dóna totes les facilitats  per tal que l’alumne dugui a terme aquesta recerca de la millor manera possible. Es per això que en el transcurs  de l’estada l’alumne disposa de l’ajuda de mentors,  que formen part  de grups de recerca especialitzats  en diferents disciplines i que ajuden  al guiatge del treball de l’alumne.

A més a més, l’RSI afavoreix les relacions entre tots el participants d’aquest programa a trav´es d’activitats programades  per ex alumnes de l’RSI, anomenats  counselors, que els acompanyen  durant tota  l’estada del programa.  Aquestes activitats permeten  enfortir el vincle entre companys i comen¸car amistats  que segurament perduraran per tota  la vida. L’RSI també facilita conèixer grans investigadors,  ja sigui a través de conferències o per mitjà dels mentors,  que en un futur  poden  ser de gran  ajut  per aplicar  a universitats americanes.   Per  tant, l’RSI no només  permet  realitzar  recerca, sinó que també facilita un networking molt interessant entre importants investigadors.

El programa  tenia una durada  de sis setmanes.  Durant la primera setmana  es van desenvolupar una s`erie de classes per introduir  l’alumne a no només mat`eries científiques (en el meu cas Matemàtiques i Física) sobre temes específics sin que també a tot  el sistema  informàtic del campus del MIT. A més a més, també es van impartir  classes d’humanitats on es desenvolupava el concepte de l’American dream.  Les següents cinc setmanes es van destinar  al desenvolupament del treball  científic.  Els caps de setmana  s’aprofitaven  per descansar,  participant en activitats organitzades  per la direcci de l’RSI. Entre  aquestes activitats cal destacar  el viatge  que vam fer a Harbor  islands,  prop de Boston,  on vam poder gaudir de la naturalesa característica d’aquestes illes no habitades.

La major part del temps a l’RSI va estar destinat  a la mentoria de la recerca científica. En  el meu  cas,  vaig unir-me  al grup  de Density  Perturbation  del Theoretical  Physics Department  of MIT. Alla, vaig poder conèixer al conegut cosmòleg Dr. Alan Guth  i vaig desenvolupar  amb  el seu grup  de recerca  un  treball  relacionat  amb  simulacions  d’uns forats negres anomenats  Primordial Black Holes.

Realment  mai m’hagués  pogut  imaginar  la magnífica  experiència  que va arribar  a ser l’RSI. Durant tota l’estada vaig passar moments durs degut al nivell d’excel·lència exigida i a l’esforç que això implica.  Tanmateix, van quedar  totalment compensats  per la resta d’inoblidables moments compartits  amb les amistats  que vaig fer. L’RSI ´es un programa molt destacat  a nivell internacional  i encara més en els EEUU i, com a tal, proporciona una experiència única:  poder fer recerca en un ambient tan privilegiat en el mon científic com és  l’àrea universitaria de Boston,  unint-te  en un  grup  de recerca  punter.

És per això que considero que un dels principals  avantatges d’haver participat en l’RSI, és tot el networking que acabes fent i que m´es endavant pot ser de molta  ajuda,  ja sigui en el mon laboral o en l’universitari.

Una altra  vessant  molt  important de l’RSI s´on  els valors inculcats  durant l’estada, valors  com l’esforç,  el compromís,  la responsabilitat,  i,  sobretot,  la humilitat.   L’RSI em va ensenyar  que,  ara  per  ara,  al nostre  nivell és  difícil  poder  fer un  recerca  molt especialitzada,  ja que falten anys d’estudis.  Però això no vol dir que amb esforç i dedicació, no es pugui ajudar  a grups de recerca contribuint d’alguna manera  a la tasca científica.

Per resumir m’agradaria  dir que l’RSI ha canviat  la meva manera de veure les coses i de com enfrontar-s’hi.  També em va fer ser conscient del molt alt nivell d’altres estudiants i em va engrescar a seguir treballant dur i a seguir endinsant-me en l’apassionant mon de la ciència.

group-funny

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s